ELEPHANT KINGDOM, PART I

2. juli 2022 - Laura Casella

Skal man på safari i Afrika, er der flere destinationer at vælge imellem. Men går man efter toppen af poppen, så falder vores valg på Botswana. Landet er over 13 gange så stort som Danmark med et areal på næsten 582 km2, men har kun en population på 2,4 millioner af mennesker. Så med det store landskab og en så lille population, kan man begynde at forestille sig, hvor uspoleret og uberørt landskabet stadig er, som i øvrigt er hjem til et mangfoldigt dyrerige. 

Turismen er derfor også enormt begrænset med landets kontrol af lodges og camps i blandt andet Chobe området, Okavango Deltaet, Kalahari ørkenen og Nxai Pan Nationalpark. Vi taler derfor om et land, hvor dyrelivet og naturen prioriteres virkelig højt. I en så høj grad at det til tider gør det svært for lokalbefolkningen at trives i landet. Nogle steder bliver skoler og hospitaler faktisk indhegnet for at beskytte de lokale mod indtrædende elefanter. Der er nemlig rigtig mange elefanter i Botswana, omkring 130.000, hvoraf 50.000 holder til ved Chobe floden. Og med landets stærke militær indsats mod krybskytteri, er det ikke det værste sted for en elefant at bo. Så med det sagt, byder Botswana på et af de mest eksklusive og unikke naturoplevelser, som jeg også selv kan bekræfte efter min første safari dertil. 

Foto taget fra en bådtur på Chobe floden, hvor elefanterne dagligt krydser floden til en flodslette.

VICTORIA FALLS

Netop et år før Corona pandemien satte en stopper for de store udenlandske oplevelser, fløj Patrick og jeg til Victoria Falls i Zimbabwe i maj måned.
Victoria Falls ligger tæt på grænsen til Botswana, så det skulle selvfølgelig opleves inden de store safari aktiviteter. Men det gik hurtigt op for os, at Victoria Falls grænser op til Zambezi National Park, da vi på vejen i taxien til lodgen kunne se elefant høm høm midt på vejene. Vi havde 2 nætter på Victoria Falls Safari Club, som ligger lige i udkanten af parken, og hvorfra vi kunne nyde udsigten ud over hele parken og til et privat vandhul. 

Vi ankom om formiddagen, og allerede om eftermiddagen så vi en flok elefanter komme marcherende ned til vandhullet. Senere på eftermiddagen skulle vi på ‘Sunset Cruise’ på Zambezi floden – floden som løber ud i Victoria vandfaldene. Herfra kunne vi se flere elefanter stå på bredden og en flok flodheste i flodens overflade. Man skulle næsten tro, at vores safari allerede var gået i gang! 

Udsigten over Zambezi Nationalpark fra Victoria Falls Safari Lodge.

Dagen efter kunne vi se frem til en guidet tur ved Victoria Falls, men inden da er det lige værd at nævne den lækre morgenstund, vi havde på lodgen. Vi stod op til den formidable udsigt og gik ind i den hyggelige lounge, der var indrettet med lokale kunstværker, tekstiler og møbler. Her fik vi serveret lækre pandekager, æg og hvad end, vi havde lyst til. Vi sad som de eneste på et af de få borde, der var dækket op og kunne bare nyde omgivelserne til det fulde. Den perfekte start på dagen. 

Tilbage til Victoria Falls. Når man besøger Victoria Falls, kommer man forbi 15 forskellige udsigtspunkter, så man i sidste ende føler, at nu har man virkelig set vandfaldene fra alle perspektiver. Et af stederne kan man også se broen, der forbinder Zimbabwe med Zambia, og hvorfra der bliver udført flere ekstrem sportsaktiviteter, som bungy jump, river rafting og bridge walk. Vi deltog selv på et Bridge Walk, hvor man bliver ledsaget af en guide forklædt som Mr. Georges Imbaults, ingeniøren bag opførelsen af broen. Turen tager dig under selve broen og gennem en smal gennemgang, hvor du samtidig bliver fortalt om historien bag broen.

Et foto taget ved et af udsigtspunkterne af Victoria Falls, hvor en regnbuen stod flot henover kløften.

Da vi nu havde set vandfaldene fra alle vinkler på land, så var det tid til at se det fra oven! Vi havde nemlig booket en helikopter tur til om eftermiddagen, som skulle være den helt ultimative oplevelse. Jeg var så heldig at få lov til at sidde forrest med piloten, som gav mig den fulde panoramaudsigt over vandfaldene. Jeg kunne nu se med mine egne øjne, hvordan Zambezi floden førte til vandfaldene, og hvordan alle de imponerende kløfter formede hele landskabet. Nu forstod vi, hvorfor Victoria Falls er blandt de 7 af verdens naturvidundere.

Ovenpå alle dagens oplevelser kunne vi nu se frem en aften på “The Boma”, hvor der ventede os et brag af et trommeshow og en kæmpe BBQ buffet af Afrikansk grillmad, som satte et perfekt punktum for vores ophold i Victoria Falls. 

Et selfie med helikopter piloten.

CHOBE NATIONALPARK 

Nu stod der mere safari på programmet. Blot efter en kortere køretur på 1,5 time havde vi krydset grænsen til Botswana og befandt os nu på Elephant Valley Lodge. 

Stederne vi skulle bo, var de foretrukne opholdssteder fra vores samarbejdspartner i det sydlige Afrika, og som jeg tidligere har brugt til andre gæster. Jeg havde store forventninger til Elephant Valley Lodge med sin beliggenhed i den afrikanske bush i Chobe distriktet. Vi havde tid til at slappe af ved poolen inden eftermiddagens aktivitet i Chobe Nationalpark. Her blev vi pludselig mødt en stor hanelefant som kom helt op til poolen. Jeg tror, det er første gang, at jeg har stået så tæt på en elefant i det fri. Så det tog os også lige et øjeblik at indse hvor fantastisk og vildt, det var. At vi kunne komme så tæt på naturen i helt rolige og trygge omgivelser. 

Et foto taget fra Elephant Valley.

Vi var nu kommet helt op i gear og meget spændt på, hvad eftermiddagen ville bringe os. Vi skulle nemlig ud og sejle på Chobe floden og forhåbentligt se endnu flere elefanter og andre dyr. Og det var vist en underdrivelse, da vi pludselig befandt os i hvad, jeg kalder for Edens Have. Der var dyr alle vegne. Krokodiller, flodheste, bøfler, vandbukke og elefanter i horisonten. Vi sejlede blandt alle de store og små flodsletter omgivet af smukke vandliljer for at se dyrene tættere på. Vores guide, Sok, kunne forudsige, at elefanterne snart ville krydse floden, som er det alle håber på at opleve på et Chobe Cruise. Det er nemlig et sjældent syn, at se verdens største landdyr svømme, som bruger deres snabler som snorkler, når de ikke kan bunde. Men i Chobe er det helt normalt og sker hver eneste dag. Men om man lige rammer det rigtige tidspunkt, er aldrig til at vide. Det gjorde vi heldigvis i dag! Og jeg kunne næsten ikke tro det. Det kan man også tydeligt høre i baggrunden på alle videoerne. “OMG this is unbelievable” lød det. Der var både store og helt små elefanter, som gjorde alle på båden ekstremt begejstret. Nu kunne turen ikke blive bedre. Men tro det eller ej, så nåede vi akkurat lige, at spotte en leopard på turen tilbage til bredden ved solnedgang. Apropos at fange det rigtige tidspunkt, så er chancerne for dette minimale. Generelt er leoparder et svært dyr at finde, da de ofte gemmer sig i træerne. Men i dag var heldet virkelig med os, og takket være Patricks gode kamera, fik vi vores Coverbillede til GreenSafaris Facebookside 

Foto taget af Patrick Bitaho.

Vi kunne nu krybe tilfredse til køjs i vores telte på Elephant Valley, hvor jeg i øvrigt kunne høre løver i de tidlige nattetimer. Løver var selvfølgelig også et dyr, vi håbede på at opleve, men vi havde fået fortalt, at der ikke var blevet set løver i området i et stykke tid, så chancerne var ikke gode. Til gengæld var et godt tegn, at de kunne høres om natten, som alligevel gav os en lille forhåbning. Næste morgen kom vi på et tidligt morgen game drive, og vi skiftede derefter ophold fra Elephant Valley til Bakwena Lodge, en anden lodge i Chobe distriktet. Denne var tættere på gaten til Chobe Nationalpark og lå på bredden til Chobe floden. En meget frodig og hyggelig lodge, som primært er drevet af kvinder. 

Vi skulle bo i, hvad de kalder for deres “Treetop Charlets”. En luksuriøs hytte i træ-højde, som kun gjorde oplevelsen endnu mere idyllisk. Og selvom man herfra ikke kunne se elefanter, så kunne dette sted noget helt andet. 

Et foto taget ved poolen hos Bakwena Lodge med udsigt til Chobe floden.

Vi ankom i tid til frokost og kunne derefter tage os en slapper i hytten inden næste game drive. Chobe Nationalpark er kæmpe, mere konkret 11.700 km2. Det er derfor umuligt at dække hele området på blot et game drive, men vi kom alligevel godt omkring den nordlige del af parken og fik set endnu mere af Botswanas imponerende dyreliv.

Og endnu engang blev vi overrasket, da vores guide modtog et kald fra lodgens anden bil i parken, at de endelig havde fundet løverne. Vi var egentlig på vej ud af parken, da solen var lige ved at gå ned, men det holdte ikke vores guide tilbage, som straks lavede en u-vending og susede afsted gennem de små afmærkede og bumpede stier. Vi hoppede op og ned i bilen, som han kørte afsted, og i takt med han langsomt bremsede op, kunne vi nu se en hunløve med sine to store unger. Uanset hvor mange gange jeg har set løver, så bliver jeg altid lige så forbløffet og fascineret, som hvis det var første gang. Dette var dog første gang for Patrick, som gjorde oplevelsen endnu mere speciel. Nu fandt vi dem endelig. 

Et foto taget af Patrick Bitaho på vores game drive i Chobe Nationalpark.

Vi tilbragte 2 nætter hos Bakwena Lodge, som gav os i alt 3 game drives og en bådtur. 

Så næste dag kunne vi igen se frem til en morgen ude i bushen efterfulgt af en sejltur på Chobe floden om eftermiddagen. Efter frokost kunne man enten slappe af ved deres pool eller i vores hytte, eller komme på en ekstra lille aktivitet. Bakwena tilbyder nemlig både en gåtur rundt i den nærliggende landsby samt en sejltur ud til “De 4 hjørner af Afrika”. Chobe floden er egentlig forbundet med Zambezi floden, hvor et punkt på floden adskiller 4 lande; Botswana, Namibia, Zimbabwe og Zambia. Vi kom på begge ture, som også gav os en rig indsigt i lokalbefolkningens dagligdag. Vi var ret imponeret, da det var tydeligt at mærke, at fattigdommen ikke var lige så høj her som i andre lande i Afrika. 

Chobe_River_Bakwena_Lodge
Et foto taget på vej ned til båden fra lodgen.

Hej! Mit navn er Laura og jeg er safari specialist med et stort hjerte for dyreliv, natur og vilde oplevelser. Dyk ned i mit grønne univers og find inspiration til dit næste Afrikanske eventyr og få samtidigt gode rejsetips og råd med på vejen.

Har du nogen spørgsmål?

Indlæg formular

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Følg os