Botswana

Botswana; landet hvor I kan sejle ud i de små mokoros og absorbere UNESCO verdensarvsstedet, Okavango Delta, i omgivelser af et væld af biodiversitet og dyreliv. 

Oplev Chobe National Park hvor over 100.000 elefanter dominerer sletterne. 

Oplev zebra-vandringen i Nxai National Park hvor tusindvis af zebraer samles på et og samme sted.  Sæt jeres fodspor i Tsodilo Hills og oplev ‘Louvre of the Desert’ – endnu et UNESCO verdensarvssted med over 4.500 stenmalarier. Kom ud og mærk ørken-brisen i Kalahari og slut hele eventyret af med oplevelser af et af verdens 7 naturvidundere, Victoria Falls. 

Botswana byder på dramatiske og eksklusive wildlife-møder i uberørte og beskyttede naturområder, hvor turismen er begrænset og dyrelivet er bevaret. 

Oplev dette unikke wildlife-paradis mens du opholder dig i små og luksuriøse camps eller i form af en Mobile Camping Safari og lad naturen tage jer med på eventyr.

Okavango Delta
Chobe floden
Big Five
Eksklusive oplevelser
Victoria Falls

Chobe Nationalpark

Elefanterne er hvad der kendetegner nationalparken, da størstedelen af hele landets koncentration simpelthen holder til her. Det er derfor næsten overvældende hvor mange elefanter man kan opleve på ét og samme sted i Chobe National Park, og ja, for at gøre det endnu bedre, så grænser parken også op til Chobe-floden, hvor man kan være heldig at opleve det enestående scenarie af elefanter der  bader og svømmer over floden til flodens mange flodsletter. På flodsletterne vil der typisk også være flokke af både vandbukke og bøfler, og i floden er der masser af flodheste og krokodiller blandt de smukke hvide vandliljer. Andre dyr som giraffer, zebraer, impalaer, og endda også rovdyr som  løver og leoparder kommer også ned til flodens bred for at slukke tørsten, og I kan derfor være heldige at observere dem fra første række fra jeres båd. 

Så man kan vist roligt sige, at floden er festens midtpunkt, og ikke nok med dyrelivet og den grønne vegetation omkring jer, så er Chobe-floden også det eneste sted i verden, hvor 4 lande mødes – nemlig Botswana, Namibia, Zimbabwe og Sydafrika. Floden forbinder også Liambezi- og Zambezi-søen, som giver dyrene fri adgang til parkens naboer. 

Chobe National Park er enorm –  hele 11.700 km2 af en uspoleret vildmark med enestående møder af Chobes brede vifte af dyreliv i vente. I den  nordlige del ved Chobe-floden er vegetationen grøn og frodig, og i den sydlige del, kaldet Savuti, er den tør og ørkenlignende. En kørsel fra nord til syd eller omvendt kan derfor beskrives som det rene eventyr, som får jer helt tæt på naturen, og giver jer en fornemmelse af hvor stort et naturlandskab det er, I befinder jer i. 

Chobe National Park kan både opleves med en dagstur fra Victoria Falls eller med ophold i den åbne natur tæt på parken, og hvis I er ude efter det helt store eventyr, anbefaler vi, at I deltager i en af vores mobile-camping safaris, som giver jer den fulde Chobe-oplevelse! 

Okavango Delta

Mens de fleste floder fører ud til et åbent hav, så tømmer Okavango-floden sig i et åbent land og oversvømmer savannen… Og tadaa – her får I verdens største indenlands delta. Deltaet giver et fascinerende samspil mellem vand og dyreliv, hvor dyrene tilpasser deres cyklus med sæsonens oversvømmelse. 

Det er et usædvanligt naturfænomen, og er derfor også udnævnt som et UNESCO verdensarvssted, hvor de største og mest magiske naturoplevelser af Afrikas dyreliv finder sted. 

Selv nabolandenes rangers kalder Okavango Deltaet for et ægte wildlife-paradis, som udbreder sig næsten 3 gange så stort (fra 6.000 km2 til 15.000 km2) mellem marts og august, når vandniveauet er allerlavest.

Deltaet har faktisk mere end 150.000 flodsletter, nogle meget små og andre meget store, hvoraf 40% udgør Moremi Game Reserve, og er hvad vi kalder deltaets hjerte.
Resten af deltaet består af åbne vildmarker i form af savanner, flodsletter og vådområder, hvor isolerede og private camps finder sted. 

Her kan I bo på en luksuriøs og privat camp midt i det uendelige delta i omgivelser af et uspoleret og vildt dyreliv som aldrig før. Det inkluderer næsten alt, hvad man kan forestille sig, både store som små rovdyr og planteædere på land og i vand. 

For heller ikke at glemme over 500 forskellige fuglearter – heriblandt sjældne arter som den eneste fiskeædende ugle i verden. 

Vi kan vist derfor roligt kalde Okavango Delta for Afrikas mest eksklusive safaridestination, hvor I også får fornøjelsen af en såkaldt ‘Mokoro’-udflugt (Botswanas lokale kanoer) sammen med professionelle Mokoro-guides. Her kan vi tale om at komme tæt på naturen og det liv, som gemmer sig i blandt flodsletterne, når I sejler roligt gennem deltaets kanaler. Kom i øjenhøjde med flodheste og krokodiller og observer elefanter, giraffer og vandbukke slentre hen over flodsletterne, som I sejler afsted.
Større bliver det ikke. 

 

Moremi Game Reserve & Chief's Island

Velkommen til det ældste beskyttede område i Okavango Deltaet. Her kan man ikke andet end at blive imponeret. En samling af flere økosystemer på ét og samme sted, som både inkluderer et magisk landskab af akacia-skove, savanne, flodsletter og laguner samt et utroligt dyreliv. Kun 30% af området består af fastland – resten kan vi kalde en del af deltaet, som får det hele til at blomstre. 

I får altså safari i sit allerbedste element, hvor dyrelivet lever vildt og ugeneret. 

Og takket være reservatets gode beskyttelse kan I opleve nogle af Afrikas mest truede dyrearter som geparder, næsehorn og afrikanske vildhunde  på deres naturlige levested.  

Fuglene kommer i store mængder – over 500 forskellige fuglearter inden for reservatets rammer – så om man er en fugle-entusiast eller ej, kan man ikke andet end at blive forbløffet over mængden og de forskellige arter til stede. 

Så det gælder om at holde både øjne og ører åbne, når I begiver jer ud på en safari i Moremi Game Reserve. 

Her kommer elefanterne også i store flokke, og de er derfor svære at undgå, ligesom andre arter, som flodheste, impala-flokkene og vortesvin, som der også er mange af. 

Oplev Moremi Game Reserve med et autentisk camping-ophold på en af vores Mobile Camping Safaris eller bo på en af de små tented camps i Khwai Area – den perfekte base for wildlife-oplevelser både i Khwai og i Moremi. 

Chief’s Island 

Som en del af Moremi Game Reserve ligger den største ø, Chief’s Island, i hjertet af det hele. Destinationen hvor I får unikke oplevelser af Moremis dyreliv.
Det er nemlig kun øens camps, som har adgang til aktiviteter på øen, hvorfor I kan se frem til langt mere private oplevelser på de 1.000 km2 af en kæmpe sandø. 

På den nordvestlige del af øen ligger Momo Concession – et af Okavangos mest berømte wildlife-områder og kendt for en topdestination for observationer af rovdyr. Det skyldes at Mombo ligger hvor Okavango-floden deler sig i 3 primære kanaler, og støtter en diversitet af dyreliv, som er svær at finde andre steder i hele Afrika. Og som vandniveauet stiger i Botswanas vintermåneder (vores sommermåneder), søger dyrene ind på fastland, som er med til at give den ultimative safarioplevelse med alle dyrene til stede på samme sted! 

Og så er Chief’s Island desuden også det sted, hvor næsehornene holder til, hvilket gør samlingen af the “Big Five” komplet med alle medlemmerne til stede: Løver, leoparder, elefanter, bøfler og næsehorn. 

Cheif’s Island byder på luksuriøse ‘high end’-ophold i form af autentiske tented camps, hvor I i ro og mag kan betragte dyrelivet uden at forlade campen. Enten fra jeres egen private terrasse eller fra campens udsigtsdæk. Stemningen er intim og personlig.
Vi kan næsten kalde den hjemlig – bortset fra når en flok løver, hyæner, elefanter eller flodheste passere ens telt i nattetimerne. 

Se vores rejseforslag med Cheif’s Island (HER)

Khwai Area

Khwai Area er hvad vi vil kalde den undervurderede safaridestination, som på trods af at være det område som leverer de bedste forudsætninger for observationer af leoparder, alligevel står i skyggen for Moremi Game Reserve. Et ophold i Khwai Area er nemlig typisk lagt ind i programmet som en base for game drives i Moremi, og mange ved derfor ikke at selve området i sig selv består af 200.000 hektar af en åben og uberørt vildmark. Med områdets placering på den nordøstlige kant i Okavango Deltaet – med Moremi Game Reserve mod syd, Chobe National Park mod øst og med Kwara Concession mod vest – er Khwai er belønnet med et varieret landskab af både mopane- og akacie-skovområder, sæsonbestemte vandhuller, åbne flodsletter og selveste Khwai-floden, som sætter grænsen mellem Khwai og Moremi Game Reserve – dog ikke for dyrene. De vandrer nemlig frit mellem områderne, og Khwai er derfor også hjem for de store flokke af elefanter, flodheste, zebraer, giraffer, krokodiller, sabel- og roan-antiloper og ja, som nævnt, er leoparderne særligt glade for området.
Andre rovdyr som løver, geparder og afrikanske vildhunde er også til stede. 

Hele Khwai Community Concession styres af Khwai Development Trust med flere 

samfundsprojekter og naturbeskyttelsesprojekter til gavn for det lokale samfund, naturen og dyrelivet omkring. 

De opererer også med campsites og aktiviteter, som Mokoro- og bådudflugter samt bushwalks for Mobile Safari-operatørerne. 

Vi har udvalgt en hyggelig camp med placering langs Khwai-floden, som giver direkte udsigt til floden og det passerende dyreliv, og giver jer direkte adgang til game drives både i Khwai og i Moremi Game Reserve.  

Et besøg til Khwai giver jer derfor den perfekte mulighed for ikke at ‘misse’ de store øjeblikke, selvom de måske ikke finder sted i selve Moremi Game Reserve. 

Kalahari Ørken

Hvis I drømmer om at komme ud i den ægte ‘wilderness’, så tror vi, at Kalahari-ørkenen kan gøre det. 900.000 km2 af en semi-tør ørken og savanne fordelt mellem 3 lande hvoraf størstedelen ligger i Botswana.  Selvom Kalahari bliver betragtet som en ørken, så vil I opleve en relativt stor mængde af vegetation, da ørkenen stadig får regelmæssigt regnfald årligt. En af Kalaharis endemiske arter er ‘camel thorn’-træet, som også er med til at skabe det interessante økosystem, og som også giver dyrene skygge i det ellers tørre område. Alligevel vil I blive imponerede over hvor stort et dyreliv, der faktisk er til stede, og hvordan de har tilpasset sig til ørkenens vilkår. Det gælder både løver, leoparder, geparder, karakaler, gemsbukke, gnuer, zebraer, giraffer og selvfølgelig også de almindelige ørkenarter som desmerdyr og de brune hyæner.

På vores (Kalahari-ørken-safari) vil I bo midt i det åbne landskab og under en stjerneklar himmel og få oplevelser både til fods og på game drives.

Nxai Pan Nationalpark

Velkommen til nationalparken af en kæmpe saltpande tilhørende San-folket. 

Hvis vi tager gnuvandringen i Kenya, og bytter gnuer ud med zebraer og Kenya ud med Botswana, kan det give et lille  indtryk af, hvad I kan forvente på en safari i Nxai Plain National Park. Parken er nemlig midtpunktet for den store ‘zebra-vandring’ der finder sted i  regnsæsonen fra november til marts. Flokke af zebraer sammen med  gnuer, springbokke og gemsbokke træder frem i tusindvis i forbindelse med vandringen gennem  Okavango Deltaet, Hwange National Park i Zimbabwe og Makgadikgadi Pans National Park.  

Den enorme saltpande gør nemlig græsset ekstra nærende, og  tiltrækker over 30.000 zebraer fra 500 kilometers afstand. Tusindvis af zebraer bliver født på Nxai Plain-sletten, som måske giver forklaringen på, hvorfor zebraen blev udvalgt til at være Botswanas nationaldyr. 

Alt sker i den store regnsæson i modsætning til tørsæsonen, hvor parken næsten fremgår tom. Så mens mange andre parker og reservater ikke anses for at være bedst under regnvejr, bliver Nxai Pan en ægte version af Edens have. 

Her kan I også se frem til en masse aktion på de åbne sletter, når rovdyr som løver og afrikanske vildhunde indtræder nationalparken. 

Andre dyr som elefanter, giraffer, kuduer, sjakaler, strudse og ‘bat eared’-ræve følger også med i vandringen, og I kan derfor se frem til at bevidne en af Afrikas største naturbegivenheder på en safari i Nxai Plains National Park. 

Og så skal vi heller ikke glemme de berømte Baines Baobabs – en gruppe af 7 imponerende baobabtræer, som giver parken prikken over i’et. 

Victoria Falls (Zimbabwe)

De er egentlig ikke en del af Botswana, men med sine korte afstand fra Chobe National Park, bør de altid indkluderes i rundrejsen. På grænsen mellem Zimbabwe og Zambia finder I et af verdens 7 naturvidundere: Selveste Victoria Falls. Imponerende og storslået er det. At opleve Zambezi-floden vælte hen over den 1688 meter brede kløft i 108 meters højde kan få enhver til at blive forbløffet. Og med vandfaldenes placering blot 1,5 time fra Botswanas grænse og kun 20 minutter fra Victoria Falls’ internationale lufthavn bliver det næsten ikke lettere at få denne oplevelse med. Se, mærk og lyt til ‘The Smoke that Thunders’ med en gåtur i nationalparken, som tager jer gennem 15 viewpoints og giver jer udsigt til vandfaldene fra flere perspektiver. Husk regnoverslag i sommermånederne, da vandfaldets brus kan give en god skyller. 

Hvis I ønsker et 16. viewpoint, så forkæl jer selv med en helikoptertur hen over vandfaldene, som giver jer den store finale af det storslåede Victoria Falls og ikke mindst Zambezi-floden, hvor store dyr som elefanter og flodheste også nogle gange kan spottes fra oven. 

Victoria Falls er nemlig placeret i omgivelserne af det åbne Zambezi National Park. Så udover oplevelsen af vandfaldene byder området også på mindeværdige safarioplevelser, hvor dyr som elefanter, giraffer, vortesvin og bavianer ofte kan spottes langs vejene. 

Victoria Falls er også kun 30 minutters kørsel fra Dimba Lodge og det afrikanske center for ‘Holistic Management’ – én af organisationerne som jeres safari kan støtte med GreenSafari. Læs mere (HER)

Her kommer I i første række til at opleve organisationens projekter og initiativer samtidig med, at I oplever et af verdens 7 naturvidundere – bedre bliver det ikke! 

Tsodilo Hills

Oplev UNESCO verdensarv-stedet af Tsodilo Hills. 

Her kan I besøge det tilhørende museum og opleve over 4.500 betagende stenmalerier med en gåtur gennem stierne rundt om de gamle klipper og bakker. Man kalder også Tsodilo for ”Louvre of the Desert”, da det er den største koncentration af stenmalerier i verden, som stammer helt tilbage fra 800 år efter Kristus.