Uganda

Afrikas perle og en grøn en af slagsen. Typisk en destination for personen, som enten har hørt om landets gemte skatte på en anden tur i Afrika, eller har en særlig passion for natur, dyr og fugle. Vi kan bekræfte, at Uganda er noget helt specielt.

Så har I en særlig passion for fugle eller er drømmen om at betragte en familie af bjerggorillaer eller chimpanser på sit naturlige levested, så er Uganda stedet, hvor drømmen bliver opfyldt. 

Her kommer I væk fra turiststrømmen og helt tæt på naturen som aldrig før.  

Find de gode vandrestøvler frem og hiv sokkerne op over anklerne, da bushwalks er vejen frem, som både inkluderer afmærkede og ubetrådte stier i en utæmmet regnskov, hvor de specielle og rørende møder med bjerggorillaerne finder sted. 

Dernæst gør Kazinga-kanalen, Lake Bunyonyi, Lake Albert og Nilens Kilde også Uganda til en topdestination for aktiviteter til vands. Kom ud på en fredfyldt sejltur mens I absorber Ugandas natur med en strøm af dyre- og fugleliv omkring jer. 

Og ikke nok med det så kan I også få de ‘klassiske’ safarioplevelser med i pakken, da Queen Elizabeth National Park, Murchison Falls National Park og Kidepo Valley National Park byder på storslåede game drives i ægte savanneomgivelser. 

I Uganda kan I se frem til at blive fyldt op med frodige regnskove, sumpområder, grønne landbrugsmarker, Nilens magtfulde strømkilde, det rene fugle-paradis, udsigt til de sneklædte Rwenzori Mountains, besøg til pygmælandsbyer og vores nærmeste slægtninge, chimpanser og gorillaer. 

Gorilla trekking
Grønne landskaber
Chimpanse trekking
Safari
Fugleparadis

Bwindi Impenetrable Forest

Dybt inde i junglen lever familier, næsten ligesom os mennesker, sammen i flokke med en dominerende silverback, omsorgsfulde mødre og legende unger – nemlig gorillaerne. 

I det sydvestlige Uganda blandt landbrugslandskab, sletter og bjergskov ligger Bwindi Impenetrable Forest. 320 km2 regnskov fyldt med enestående biodiversitet af over 160 forskellige træer, over 100 arter af bregner og en mangfoldigt liv af dyr og fugle – herunder bjerggorillaerne.  Med sin unikke biodiversitet er Bwindi kommet på UNESCO verdensarvslisten og er i dag hjem for næsten halvdelen af verdens vilde bjerggorillaer.  Og efter en dedikeret konservationsindsats af Uganda Wildlife Authority, med hjælp fra det nærliggende lokalsamfund og økoturisme, har de fået antallet af vilde bjerggorillaer op over tusind. 

Gorilla Trekking er en direkte konservationsindtægt, som bruges til at beskytte gorillaerne og deres levested, og hvor I som rejsende kan stifte bekendtskab med en af vores nærmeste slægtninge. I ledsagelse med professionelle rangers og guides kan I begive jer ud på den mest eventyrlige og spændende vandring gennem Bwindis regnskov og se frem til et rørende øje-til-øje møde med denne magtfulde art i sine naturlige omgivelser. Naturen er sjældent kommet tættere på. 

Kibale Forest

Bjerggorillaerne er uden tvivl Ugandas højdepunkt, men blot 300 kilometer nord for Bwindi kan I fuldende jeres primat-oplevelse med et besøg til Kibale National Park – hjem for 13 forskellige primatarter og dermed det sted med Afrikas højeste antal af primater.
Her dominerer chimpanserne regnskoven med hele 1.450 chimpanser til stede efterfulgt af de sjældne L’Hoest-aber, Østafrikas største koncentration af de truede røde colobus-aber, sorte og hvide colobus-aber, røde hale-aber, blå aber, oliven-bavianer, bush babyer og mange andre. 

Alle sammen kan opleves indenfor de 795 km2 tropisk regnskov, som giver jer den perfekte start eller afrunding på oplevelserne med vores nærmeste slægtninge. 

For fugleenthusiasten kan vi betrygge jer med, at 325 fuglearter også er til stede.

Her kan I blandt andet opleve den grøn-brystede- og afrikanske pitta, sorte biæder, gulplettet nikator, blå-brystede kingfisher og majestætiske kronede ørn. 

Og med en gåtur til Bigodi-sumpen giver det jer en af de bedste bird watching-muligheder, da sumpen alene er hjem for over 138 arter. 

Oplev Kibale til fods med parkens kompetente rangers/guides og kom helt tæt på skovens primater og dens fantastiske fugleliv. 

 

Queen Elizabeth Nationalpark

Syd for Kibale National Park og nord for Bwindi Impenetrabel Forest får I ægte safarioplevelser i den knap 2.000 km2 store nationalpark opkaldt efter selveste dronning Elizabeth; Queen Elizabeth National Park.

Her bliver I omgivet af Kazinga-kanalen, savanner, bush, wetland og den største variation af store dyrearter og fugle i Uganda.  Det inkluderer 95 dyrearter og 618  fuglearter, som også gør parken til den med den 6. højeste mangfoldighed af fugle i verden. 

Dyrene og fuglene bliver tiltrukket af Kazinga-kanalen, der løber gennem parken – en bred og 32 kilometer lang kanal der forbinder de to søer Lake Gorge og Lake Edward. 

På en 2 timers sejltur langs kanalen kan I opleve verdens største koncentration af flodheste, utallige Nile-krokodiller, elefanter, bøfler, giraffer og antiloper langs bredderne. I kan altså se frem til safarioplevelser både til lands og til vands. 

Og udover at parken kan betragtes som en topdestination for alle fuglekiggerne, gør området Ishasha også parken yderst interessant. Her kan I nemlig være heldige at opleve træklatrende løver og observere denne unikke adfærd, som gør hele oplevelsen lidt mere speciel.  

 

Murchison Falls & Budongo Forest

Inkluder Murchison Falls i jeres rundrejse og oplev det magtfulde vandfald der strømmer gennem smalle klipper og styrter ned fra over 40 meters højde.

Og ikke nok med det så byder området også på en naturskøn nationalpark/konservation af samme navn; Murchison Falls National Park hvor Nilen også indtræder som en attraktiv attraktion. Her kan I nemlig opleve, at verdens længste flod strømmer gennem parken i omgivelser af skov- og vådområde, savanne og over 76 dyr og 450 fuglearter.
Det inkluderer både flodheste, Rothschild’s giraffer, vortesvin, bøfler, Uganda  kob, rød koantiloper og elefanter. Og med Murchison Falls i baghaven kan I være heldige at opleve vandglade fugle, heriblandt den sjældne Shoebill Stork, Ugandas nationalfugl Grey Crowned Crane, black-billed barbet og Malachite Kingfishers. 

I den sydvestlige del af området finder I Budongo Forest, som også kan prale af sin egen enorme mangfoldighed af natur og dyreliv. Over 287 sommerfuglearter, over 460 træarter, endnu flere fuglearter og her findes også forskellige primater som 800 chimpanser, oliven-bavianer, sorte- og hvide colobusaber og rødhalede aber.
Udforsk ‘Royal Mile’ til fods som er en velholdt vej, der viser mange af de forskellige træarter og er særligt populært for de ekstra gode bird watching-muligheder.

Ziwa Rhino Sanctuary

Kom helt tæt på Ugandas eneste vilde næsehorn med et besøg til Ziwa Rhino Sanctuary.
På vejen mellem Kampala og Murchison Falls ligger Ziwa Rhino Sanctuary – et fristed for 22 hvide næsehorn, som Rhino Fund Uganda og Uganda Wildlife Authority fik introduceret med deres ‘Rhino Re-Introduction Project’.  

Oplev disse kritisk truede arter til fods i et beskyttet naturlandskab å 7000 hektar sammen med  professionelle rangers, der vil fortælle om næsehornets adfærd og trusler. 

Kombiner jeres Rhino Trek med et Shoe Bill Trek som giver jer de bedste chancer for at opleve en af Uganda mest berømte og sjældne fuglearter. Med reservatets sumpområder er Ziwa Rhino Sanctuary nemlig også blevet det ideelle spot for denne fascinerende fugleart. 

Lake Mburo Nationalpark

Et af de eneste steder, hvor I kan opleve de stribede heste i landet; zebraerne. På blot 370 km2 kan I opleve dem og andet wildlife som impalaer, eland antiloper, bøfler, vandbukke, topier, flodheste og en sjælden gang i mellem kan besøgende være heldige at spotte parkens rovdyr; leoparder og hyæner. 

Fuglelivet er imponerende med 350 forskellige arter til stede, som mest af alt er blevet tiltrukket af parkens frodige omgivelser af skov og vådområde. Uden elefanter til at tæmme naturen er parken nemlig rig på træer og vegetation. 

Det ligger lige til højrebenet at stoppe ved Mburo National Park på vejen mellem Entebbe og Bwindi Forest. Her kan I få strukket benene et med et bushwalk i de naturskønne omgivelser inden I skal ud på den længere køretur enten mod eller fra Entebbe. 

 

Toro-Semliki Wildlife Reserve

Det er lige nord for Kibale National Park så hvorfor ikke lige gøre jeres rundrejse lidt ekstra speciel med et besøg til Toro-Semliki Wildlife Reserve?
Her kan I opleve af et af de første beskyttede naturreservater med det primære mål om at bevare det store antal af Uganda kobs på det 542 km2 store landskab.
I dag er reservatet også hjem for elefanter, bøfler, flodheste, vandbukke, colobus-aber, vortesvin og leoparder, men som man skal være ekstra heldig for at opleve. 

Og med reservatets placering mellem Rwenzori-bjergene og Lake Albert kan I også få fornøjelsen af en længere bådtur – den bedste måde at opleve det det fascinerede økosystem I befinder jer i med forskellige habitater lige fra savanneskov til flodskov.
Det kan vi også kalde for det rene fugleparadis med hele 440 fuglearter i registreret.

Rwenzori Mountains

For jer som leder efter et trek udover det sædvanlige og en af de smukkeste af slagsen!
Rwenzori-bjergkæden på grænsen mellem Congo og Uganda dækker næsten 100.000 hektar i det vestlige Uganda, og kan derfor også tit betragtes i horisonten på en safari i Queen Elizabeth National Park. Det er noget af en horisont med udsigt til sneklædte toppe, som også inkluderer Afrikas 3. højeste peak med Mount Margherita på 5.109 meter. 

Ønsker I at få den fulde oplevelse af Rwenzori, så vil et 4-5 dages trek gøre det.
Her vil I opleve både gletsjere, vandfald og søer og I kan derfor se frem til at opleve et af Afrikas smukkeste og største alpine områder, hvorfor bjergene også kom på UNESCO verdensarvslisten i 1994. 

Parken har mange naturlige levesteder for forskellige dyrearter, og er rig på en usædvanlig flora, der blandt andet inkluderer den kæmpe lyng.
Sidst men ikke mindst kan Rwenzori-bjergene også prale af, at det er den højeste og mest permanente kilde til Nilen, og udgør et vigtigt vandopland.

Kidepo Valley Nationalpark

Helt oppe i det nordlige Uganda gemmer sig en af de mest vilde og uspolerede vildmarker på 1.442 km2 ved navn Kidepo Valley National Park. Her får I en ægte ‘wilderness’-følelse og kan opleve flere arter, der ikke findes andre steder i landet, og som er med til at gøre parken til en af de mest eksklusive safaridestinationer i Uganda.
Det inkluderer 20 forskellige rovdyr, heriblandt geparder og sjakaler, løver, leoparder, 12 forskellige antilopearter samt større dyr i flokke som elefanter og bøfler. Det er også det eneste sted, hvor I finder Rothschilds giraffer og zebraer samlet på samme sted. 

Her undslipper I de turistede stier og kommer i ét med naturen, hvor I roligt kan absorbere de åbne græssletter med spredte akacietræer og en horisont af bjerge og klipper i det fjerne. 

Kombiner det luksuriøse med det autentiske og bo på Apoka Safari Lodge, som bringer jeres safari til det næste niveau. Se vores tilkøbsmulighed med Apoka Safari Lodge. 

Jinja & Lake Victoria

Jinja. Adventure-byen med direkte adgang til Victoriasøen – kilden til selveste Nilen.
3 timers kørsel fra Entebbe Lufthavn og dermed den perfekte start på enhver Uganda-rundrejse. Udover sjove, vandbaserede aktiviteter som en adrenalinvækkende White Water River Rafting er en fredeligere bådtur på Nilen et ‘must do’, da det giver jer chancen for virkelig at opleve denne pragtfulde kilde. Her vil I kunne hilse på de daglige fiskere i deres små både og betragte det lokale folk langs bredden, mens de er i gang med dagens erindringer. 

Alt sammen i de mest betagende omgivelser af Nilens natur og ikke mindst et imponerende fugleliv. 

 

Lake Bunyonyi

En af Ugandas gemte skatte. Der findes ikke en bedre måde at fordøje oplevelserne i Bwindi på end med et besøg til dette naturlige paradis ved Lake Bunyonyi. Forestil jer en af Afrikas dybeste søer med 29 øer spredt over vandet i forskellige former og størrelser 

i omgivelser af et smukt bjerglandskab beklædt med frodige skove og grønne marker. En badevenlig sø som er fri for bilharzia, krokodiller og flodheste, hvorfor I uden bekymring kan forkæle jer selv med en forfriskende svømmetur i den spejlblanke sø.

 

Vi anbefaler, at I tager ud og udforsker området. Det kunne for eksempel være med en fredfyldt kanotur på søen, et community walk til de lokale landsbyer langs Bunyonyis breder eller et Nature Walk ind i naturen. 

Lake Bunyonyi kan beundres dagen lang, og med et ophold på en af vores udvalgte lodges får I direkte udsigt til søen og det blændende landskab – den perfekte base til ren afslapning og efter et gorillatrek.